Waktu Pelaksanaan Membayar Zakat Fitrah

Sepekan lagi, Ramadan usai serta kalangan muslim memperingati lebaran. Nah, dikala itu kalangan muslim yang sanggup, harus membayar zakat fitrah.

Zakat fitrah merupakan zakat buat tubuh, jiwa. Dapat pula dikatakan bagaikan zakat buat asal penciptaan. Zakat ini dikeluarkan dikala waktu fitri, ialah dikala kalangan muslim tidak lagi berpuasa.

Zakat fitrah secara sebutan merupakan zakat yang harus ditunaikan sehabis menuntaskan Ramadan, bagaikan pembersih untuk orang yang puasa dari seluruh perbuatan percuma serta perkataan jorok.

Zakat Fitrah merupakan zakat yang diharuskan atas individu tiap muslim; kecil ataupun besar, lelaki ataupun wanita, budak ataupun merdeka.

Baca Juga: Fasilitas dan Layanan Kesehatan Muhammadiyyah

Apa ketentuan harus zakat fitrah?

Terdapat 2, awal orang Islam yang mempunyai bahan santapan lebih dari satu sha’( 2, 4 kg) buat kebutuhan dirinya serta keluarganya, sepanjang satu hari tadi malam kala hari raya.

Kedua, sudah masuk waktu wajibnya pembayaran zakat, ialah kala terbenamnya matahari di hari puasa terakhir, menjelang bertepatan pada satu syawal.

Nah, orang yang wafat saat sebelum terbenamnya matahari di hari terakhir Ramadan, tidak harus zakat. Demikian pula balita yang dilahirkan sehabis terbenamnya matahari di hari terakhir Ramadan.

Apa yang dapat dizakatkan

Benda yang legal dijadikan pembayaran zakat fitrah merupakan kurma, gandum, ataupun tipe santapan pokok sesuatu wilayah serta boleh dibayar dengan duit.

Buat muslim Indonesia biasanya dengan beras sebanyak 3, 1 liter ataupun 2, 5 kilogram. Ataupun dapat ditukar dengan duit senilai 3, 1 liter ataupun 2, 5 kilogram santapan pokok( beras).

Kapan zakat fitrah di bayarkan

Terdapat bermacam- macam komentar. Bagi Imam Syafi’ i, boleh menghasilkan zakat semenjak permulaan bulan Ramadan, sebaliknya bagi Imam Malik serta Ahmad; boleh mengeluakan zakat fitrah semenjak satu hari ataupun 2 hari saat sebelum hari raya Idulfitri.

Baca:  Umur Berapakah Anak di sunat

Waktu harus membayar zakat fitrah merupakan kala terbenam matahari pada malam Idulfitri. Ada pula sebagian waktu serta hukum membayar zakat fitrah pada waktu itu merupakan:

Waktu mubah, ialah dini bulan Ramadan hingga hari penghabisan Ramadan.

Waktu harus, ialah mulai terbenamnya matahari di akhir bulan Ramadan.

Waktu sunah, ialah setelah sholat subuh saat sebelum sholat Idulfitri.

Waktu makruh, ialah setelah salat Idulfitri namun saat sebelum terbenam matahari pada hari raya Idulfitri.

Waktu haram, ialah setelah terbenam matahari pada hari raya Idulfitri.

Apabila terlambat membayar zakat setelah hingga tahunnya serta harta itu telah di tangannya, yang menerima zakat juga telah terdapat. Hingga bila barang itu lenyap, dia harus mengubah zakatnya itu sebab kelalaiannya.

Baca Juga: Niat Zakat Fitrah

Related Posts

About The Author